joi, 10 aprilie 2008

Zău, fă şi tu un efort!...

Îi cunosc dintr-o mie. Îi stiu şi cand nu vreau asta. Le simt mirosul puternic de vulturi. Le recunosc zbaterile puternice din ochi si tremurul usor din coltul buzelor cand se vor zambitori si sinceri. Ştiu, cand, sub aparenta detasare si falsul dezinteres se ascunde curiozitatea mortala...de altul. Le-am invatat bucuriile si m-am deprins cu flecareala lor. Îi recunosc dupa vorba lor dulce si intrebarile mereu indiscrete, dupa jocul ochilor. Dupa surasul tradus prin "asa carevasazica" nu ne povesteti tu, nu vrei sa fii de-a noastra, pai stai asa, ca daca nu ne spui tu, stim noi, aflam si daca nu aflam, inventam. Iţi facem noi viata muuult mai colorata de cat e, biata de ea.
Curiosii, bagaciosii...caci despre ei vorbim aici...stiu totdeauna totul despre oricine. Ce mananci, ce nu, de ce nu...ce-ti place si displace, ce imbraci si de ce, daca ieri te-ai asortat sau ai fost de-a dreptul neglijenta, daca mananci cu coatele pe masa sau stai cocosat, daca roşul de pe buze se potriveste firii tale, ce aventuri mai ai, ei n-ai, sigur ca ai, stim noi ca ai...prea zambesti mult in ultima vreme, prea iti stralucesc ochii, cât costa masina ta, ce graseala ai facut achiziţionand-o, de ce noaptea ai insomnii, da, stiu ca ai si asa ceva...Ei stiu totul.
Ei sunt totul. Inceputul si sfarsitul. Fara ei ai fi, bietul de tine un neajutorat. Noroc cu ei ca iti mai arata cand si cand, adica in fiecare zi, cum stau lucrurile. Sa ai si tu habar pe ce lume traiesti. Nu cumva sa uiti! Si daca ei au o viata searbada, fara culoare, cum indraznesti tu, un biet muritor, sa fii altfel?! Ce, te-ai trezit tu destept sa le dai lor peste nas? Sa le spui ca ar trebui altfel? Si daca ei vor sa fie draguti si sa te ajute sa-ti deschizi ochii, sa stii si tu ce-i cu viata ta, tu te trezesti sa-i refuzi? Dar chiar nu gandesti ca ai nevoie de ei? Si ca i-ai putea jigni? Hmm, zic sa-ti revi, omule si sa-i lasi sa faca scenariile tampe si sa-ti distruga viata. N-o fac decat putin si n-o sa mori daca le lasi si lor aceasta mica placere. Hai, zau, fa un efort si fa si tu niste oameni fericiti!...Doar tu ziceai ca ai mai multa minte!...