vineri, 24 aprilie 2009

Iubirea-o zi din saptamana

Iubirea e ca o zi de...
Luni- pentru ca atunci e inceputul. E facerea sufletelor intr-unul. E ziua cand Dumnezeu decide sa uneasca atomii lui cu-ai tai si sa creeze Omul. Pe de-a intregul. E ziua luminii, cand sufletul torturat indelung, tresare si e gata sa-si ragneasca cu forta credinta ca se poate.
Pentru iubire, o zi de luni e tamaduitoare, facatoare de miracole.
Marti- pentru ca atunci apare primul zvacnet perfid al gandului, prima inflexiune a vocii, prima temere ca esti pe muchia subtine a unui hau pofticios. E ziua balansului: te opresti sau iti stergi sudoarea, sfarami neincrederea si mergi inainte? Te cutremuri de frica sau pasesti tantos inainte cu sperantele usor zdrelite si insangerate?...
Miercuri- nu mai e cale de intoarcere. E ziua cand te prabusesti sinucigas in deschiderea bratelor lui, e ziua predarii de buna voie la picioarele unei iubiri din labirintul careia nu mai stii iesi la lumina. Sunt orele in care ne indarjim sa aratam cat de fara margini iubim, cand ademenim spre lumina, spre tihna vesnica suflete deja descurajate de frici. Miercuri e ziua in care, cu manecile suflecate, reusim sa construim din cuvinte punti de legatura.
Joi- e ziua sentintei: condamnarea pe viata, la iubire! E momentul festinului, al degustarii suferintelor fara liman. E ziua cand afli, scuturandu-te de zgura vechii iubiri, ca mai ai un singur drept inainte de implinirea destinului, acela de a pleca. Cu ochii secati de lacrimi, imbarbatam inima pentru marea si definitiva evadare. Brodam rugaciuni umile in nopti istovitoare, sperand naiv ca ziua de maine va fi izbavitoare.
Inutil strigam lumii intregi indiferenta noastra, inutil pedepsim gandul inca vinovat! Joia, singuratatea este implacabila!
Vineri- e ziua Venerei. Acum intelegi ca iubesti tot ce nu ti se ofera, toate cuvintele inca nenascute, tot datul inca nedat. Azi, fara sa mai stii cand ai plecat si unde ai ajuns, esti gata sa ierti fantomele unei iubiri cu prea putin noroc. Azi nu mai condamni cu patima, nu mai blestemi din dragoste, ci, cu ramasite de curaj in glas, iti spui ca, desi te-ai vlaguit in daruiri fara raspuns, totusi ele te-au obligat salvator sa ramai viu, destept, onest. Azi poti sa-ti spui, ca fara caderi nu-s nici ridicari si ca fara goana( desantata aproape) dupa iubire, framantarile inimii ti-ar ramane straine.
Sambata- e o zi trista pentru iubire. E ziua strigatelor sfarsite, din adanc, de moarte.
Fie sa nu cunoasteti aceasta zi, fie sa treceti peste ea asa cum ii sta bine oricarui om grabit, care cu truda, dar temeinic invata sa-si ostoiasca strigatele de durere, sa-si nasca imbratisari mintite si tipete de placere neindragostita doar ca sa inhumeze propria inima zvacninda, vinovata ca vrea.
Fie sa nu va incurcati pasii si destinul in sirul amagitor al margelelor de sticla, unde doar cei ori foarte abili, ori foarte norocosi... ating limanul.
Duminica- nici nu cred ca exista pentru iubire. Daca credeti ca da, scrieti-o voi, cunoscatori desavarsiti ai normelor si daca mintea mea lucida se-ndoieste, plamaditi voi soroacele marilor iubiri! Eu azi ma duc sa ma odihnesc, ca Dumnezeu in ziua a saptea...
Si cand arhitectura vorbelor voastre o fi in stare sa-mi ridice inima si s-o scuture de praf, voi stii ca-s gata sa innod sperante pentru inca o zi de...luni.

7 comentarii:

aleaN spunea...

Buna Dana,

Cred ca fiecare zi exista pentru iubire, care poate fi exprimata sub diverse forme. Fie ca o simtim pentru cineva si o daruim neconditionat, fie ca o "traim" reproducand-o printr-o lucrare de arta (de orice natura ar fi aceasta), fie ca o aratam semenilor, manifestandu-ne fata de ei prin gesturi si actiuni simple, naturale, firesti. Pentru ca, intotdeauna, iubirea include actiune, se impleteste cu ea.
De ce cred acest lucru ? De ce cred ca fiecare zi, inclusiv duminica, exista pentru iubire ?
Nu este nici o enigma. Toate zilele au fost create pentru a fi traite. Toate zilele saptamanii au viata. Sunt vii. Si noi, oamenii, le traim pentru a le "insufleti", pentru a incarca timpul lor cu iubirea care ne-a fost, la randul ei, daruita. Exista o ecuatie, in viata fiecaruia dintre noi, care poate avea nenumarate solutii, dar intotdeauna doar o singura necunoscuta - variabila - care este Timpul. Insa, Timpul este creat. Timpul inseamna Viata. Iar Viata trebuie "hranita" mereu cu...Iubire.

Sa invatam, tot timpul, sa iubim, sa invatam sa traim, sa invatam sa credem.

Dana spunea...

@aleaN...teoria o stim si noi cu totii...:)

aleaN spunea...

@Dana...atunci, daca teoria este bine invatata, nu mai trebuie decat pusa in practica...
Si mai este ceva. Desi poate parea un aspect neesential, cu toate ca, de fapt, este lucrul cel mai important intr-o relatie parteneriala, credinta trebuie intotdeauna dublata de fapta, altminteri totul nu-i decat o amagire. Daca germenele neincrederii incepe sa incolteasca, parteneriatul este pus sub semnul intrebarii, iar singura modalitate de iesire din acest impas este una de compromis, in care ambele parti vor trebui sa gaseasca punctele comune, care i-au facut odata sa devina parteneri (de cuplu, de afaceri etc.), sa dialogeze si, nu in ultimul rand, sa-si recladeasca relatia punand accent pe increderea unul fata de celalalt. Atat.

Dana spunea...

@aleaN... ai dreptate, dar unii sunt mai experti in arta compromisului, altii nu se-nvata deloc cu gustul lui.
Sigur ca iubirea inseamna actiune, punere in fapta a gandurilor, ideilor, dorintelor, altfel e doar nalucire. Asta a zis-o si batranul Shakespeare "love is not love
Which alters when it alteration finds,
Or bends with the remover to remove..."
Zi buna!

aleaN spunea...

Dana,

Foarte frumos acest sonet 116, apartinand lui Shakespeare. Si, totodata, plin de intelesuri...
Cat se poate de adevarat versul
"Iubirea nu-i iubire daca se schimba cand intampina o schimbare...", dar mai cred ca toate "furtunile" trebuie si pot fi trecute doar in...doi.

Zile si nopti frumoase,
si tie.

Dana spunea...

@aleaN...da, sonetul 116 e preferatul meu, desi toate sonetele lui Shakespeare imi fac mintea si sufletul sa tresalte:)
Multumesc, dar sa stii ca uneori noptile albe inalbesc zilele negre!:)

aleaN spunea...

Buna Dana,

Ma bucur ca-ti place Shakespeare, care are o poezie speciala. Eu unul ii recitesc o parte dintre sonete si raman uimit si acum cat de frumoase sunt aceste cantecele...

Sper ca...visele noptilor de vara...sa ti se implineasca, iar zilele negre sa dispara, tot atat de repede, cum au si venit...