marți, 14 iulie 2009

Vive la France!

   O saptamana la Paris e o doza de rafinament si de romantism insuficienta, dar atat de necesara pentru orice femeie care se incapataneaza sa stea cu mana intinsa la portile fericirii!
Orice despartire de locuri nou descoperite, de experiente ce-au facut ca sangele sa-mi clocoteasca la temperaturi aproape letale, mi-a asternut totdeauna apoi pe chip o melancolie aproape stanjenitoare. Insa desprinderea avionului de taramul lui Baudelaire, Verlaine ori Apollinaire m-a facut sa simt ca ma rup...din mine. A fost ca si cand am gasit in sfarsit taramul-prelungire al fiintei mele si brusc a trebuit sa-l parasesc.
Am savurat prin ani eleganta distanta si coplesitoare a Vienei, mi-am acordat sufletul pe ritmuri de Mozart, am admirat voiosia din ochii si obrajii cehilor, am plecat capul in fata maretiei Alpilor Elvetiei, am ciocnit bucuroasa o halba de bere cu radacini germane, m-am scaldat in marile Greciei, mi-am inmuiat buzele arse de soare in ceaiul de mar verde al turcilor, am admis ca Podul cu Lanturi ce uneste pe veci Buda de Pesta e uimitor, dar nicaieri n-am spus ca acolo as vrea sa-mi depan restul zilelor...
La Paris am simtit asta, am gandit-o si-am spus-o de mii de ori ca pe-o rugaciune catre cei mai buni si darnici zei.
N-as sti sa spun ce e mai facinant in orasul luminilor...muzica strazilor...parfumul...vinul rubiniu...impasibila Sena...sampania naravasa din pahare...magia parcurilor trepidand de viata...grandoarea Arcului de Triumf...privirea lui Ludovic al XIV-lea de staja in poarta Versailles-ului...spendoarea florilor...croissantetele savuroase cu unt...trufele indraznet tolanite in praf de cacao...iubirea din ochii celor care inca mai cred ca totul pe lumea asta depinde de curajul şi de voinţa lor...inima ce-ti tresarea si ea cu mintea aiurea, departe...
...stiu doar atat : cu mainile larg deschise si cu privirea spre cer, am desenat cercuri uriase in aer, am strigat lumii intregi, acolo in inima Parisului “ Poate ca-s mica, dar cat de mare este libertatea mea!” si mi-am jurat c-am sa ma-ntorc...acasa!

5 comentarii:

Anonim spunea...

Dana, ce descriere frumoasă! Se vede că Parisul ţi-e lipit de suflet (dar, nici nu e de mirare). Aştept impresii şi din Olanda :)
Alina Z.

aliinaz spunea...

Dana, ce descriere frumoasă! Se simte că Parisul ţi s-a lipit de suflet (dar, nici nu e de mirare). Aştept impresii şi din Olanda. :)

Mircea Popescu spunea...

Franta ca franta, dar ce fete frumoase vivent prin ea :)

Dana spunea...

@Alina, merci! Desi ti-am simtit mereu privirea pe aici (:P), in sfarsit ai prins curaj!:)
Da, Parisul mi s-a infipt bine in sufletel, cat despre Olanda...cred ca ramane pe anul viitor! Dar nu-i bai, trebuie sa avem mereu tinte de atins!
Te mai astept, coleguta!

Dana spunea...

@Mircea, Mircea...si te dai sobru si incrancenat pe blog:P!
Oricum, multumim pt aprecieri:D!