joi, 27 august 2009

Pe soselele patriei...

Cine spunea ca un drum Campina-Bucuresti nu se poate face in ...4 ore?! Va spun eu, se poate...daca da Dumnezeu cel sfant sau mai degraba nabadaiosul Scaraoschi sa explodeze o batrana Dacie pe DN1...se poate.
Ce nu se poate e degajarea rapida a soselei, pentru ca platforma, ei vedeti voi, platforma e una si mandra-n toate cele si e departe, plecata vezi doamne la alte interventii... nu se poate strecurarea ambulantelor prin sarpele sanatos de masini incolacit stasnic de gatul soselei, nici masurarea, catarirea, evaluarea, examinarea sau ce doamne iarta-ma mai face politia ( de fapt 1-2 politisti plictisiti si deprinsi deja cu sfartecarile pe asfaltul patriei)...ei, da...asta nu se poate!
Se poate in schimb devierea circulatiei pe..."trasee ocolitoare", adica pe limba noastra pe la naiba-n praznic...fara prea multe discutii si explicatii. Ei, si daca rutele astea ocolitoare cum sunt ele ar fi macar onorabile, ar fi ceva, ai sopti ceva ascutit printre dintii inclesteti de "fericire" si-ai porni la drum...dar nu...caci vedeti, voi, unde ar mai fi frumusetea calatoriilor prin Romania?! Nu s-ar sfarsi povestile noastre inca de la inceput? Si, serios acum, n-ar fi pacat de Dumnezeu sa ajungi la ore rezonabile acasa? Sigur c-ar fi!
Si-atunci, te-asezi ca un om civilizat ce te afli la coada frumos formata si...astepti ca o minune sa se intample...ca un politist (un altul, dar de unde nevoile mele vreau eu atatia?!) sa apara asa ca un Fat-Frumos din neant, pe-un cal alb sau macar intr-o masina ponosita, si, cu puterile-i magice pe care le poseda, sa le domoleasca elanul colegilor de trafic ce-si fac loc dand din coate, ma rog din caii-putere ai masinii si se strecoara pe stanga sau dreapta, doar in linia dreapt formata nu, un politist care sa dirijege maiestos si cu gratie cum numai el stie s-o faca, amarata de intersectie gatuita gata...dar nu...
...realitatea e totdeauna alta, asa ca n-ai decat sa inchizi bine usile si geamurile, sa pui la treaba aerul din dotare ca sa mai ostoiesti soarele ce musca prin parbriz si sa te lasi dusa acasa, domol, de sarpele urias...asa lenes cum stie. Inchizi radioul care vuieste de explicatii binevoitoare, suni un prieten si-l ametesti cu veselia ta, si lasi muzica cd-urilor tale sa-ti relaxeze muschii, sa-ti netezeasca pliurile de pe frunte...
Ei, da ati vazut ca se pot parcurge 90 de km in 4 ore? Altadata, sa nu mai fiti asa de neincrezatori! Pe curand!

3 comentarii:

Anna spunea...

Dana, eu de ani buni merg la Breaza pe drumul de camioane. Nu-i rau drumul, are doar o mica - foarte mica - bucata fara asfalt. Insa este superb, zici ca esti in alta lume. Evit astfel nu numai DN1 care mi se pare sec , dar si iesirea/intrarea in oras care e un infern.
Tot asa vin din Vama pe la Negru Voda de muuult timp. Vad lebede, ma regasesc in zidurile care imi arata de fiecare data cat de legata sunt de acest pamant, ma leagana dealurile, in Crang lumina capata alte dimensiuni si Dunarea ma insoteste inainte de a intra pe autostrada. E drumul care imi marsaluieste in inima mereu iubirea si simt cum ma imbratiseaza strans Dumnezeu. Singura problema a acestui drum este sa-l cunosti, sunt curbe ciudate si trebuie sa fii foarte, foarte atent pana il inveti. Si sa-l faci ziua, nu noaptea pana il vei cunoaste.

Dana spunea...

@Anna...e adevarat ca drumurile ocolitoare pot fi mai placute uneori, dar atunci cand ai treaba si te grabesti, deci nu esti in vacanta,la plimbare...e mai dificil.Cand oare om avea si noi sosele normale?
E o intrebare retorica,desigur!:)

Anna spunea...

Nu-s ocolitoare, ajungi mai repede, asta de fapt era si ideea.

Un septembrie frumos prin muntii care se vor imbraca in cele mai frumoase vesminte curand...